Web Analytics Made Easy - Statcounter

براساس آخرین آمارها، نزدیک به نیمی از نخبگان ایرانی المپیادهای دانش‌آموزشی و علمی کشور به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند! وخامت شرایط معیشتی و اقتصادی مردم طی ۸ سال اخیر از جمله مهمترین عوامل تشدیدکننده تمایل به مهاجرت ایرانیان بوده است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ موضوع مهاجرت یکی از موضوعات حساس و چالش‌برانگیز جامعه امروز ایران است، با این حال همچنان اطلاعات و آمار دقیق اندکی در این حوزه در دسترس قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از سرفصل‌های داغ و پرحاشیه در این حوزه، همواره موضوع خروج و مهاجرت نخبگان تحصیلی، رتبه‌های برتر کنکور سراسری همچنین برگزیدگان المپیادهای دانش‌آموزی بوده است.

سالنامه مهاجرتی ایران 1400 توسط رصدخانه مهاجرت ایران تهیه و تدوین شده است که نمایانگر آخرین آمار و اطلاعات حوزه مهاجرت‌های بین‌المللی در ایران و جهان است که روند ماندگاری، خروج و بازگشت برگزیدگان کنکور سراسری و المپیادهای دانش‌آموزی، روند بازگشت متخصصان و نخبگان علمی به کشور و همچنین روند خروج و بازگشت پناهجویان ایرانی را برای نخستین بار بررسی کرده است.

اما این سالنامه منابع داخلی مختلفی دارد که از جمله آنها مرکز آمار ایران، مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری‌ (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران)، موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، مرکز آمار و اطلاعات راهبردی (وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)، معاونت بین‌الملل و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی، دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور است.

در بین داده‌های آماری به منابع خارجی همچون سازمان بین‌المللی مهاجرت، بانک جهانی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، انستیتوی آمار یونسکو، کمیساریای عالی ملل متحد در امور پناهندگان، بخش امور اقتصادی و اجتماعی ملل متحد، سازمان بین‌المللی کار و بانک توسعه  آسیایی استناد شده است.

جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا براساس آخرین آمار موجود قابل استناد در سال 2020 میلادی، 1.8 میلیون نفر است که که 2.23 درصد از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهد اما طبق آمار دبیرخانه شورای عالی ایرانیان، جمعیت مهاجران ایرانی خارج از کشور 4.04 میلیون نفر برآورده شده است که این آمار براساس منابع  بین‌المللی، قابل راستی‌آزمایی نیست.

جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا در سال 1990 میلادی، بالغ بر 820 هزار نفر بوده است که این رقم در سال 2020 میلادی به 1.8 میلیون نفر رسیده است و در واقع در 30 سال گذشته جمعیت مهاجران ایرانی 2.2 برابر شده است.

براساس آمار سازمان ملل، چهار کشور آلمان، سوئد، هلند و فرانسه در اتحادیه اروپا هستند که میزبان بیشترین تعداد مهاجر متولد ایران هستند که براساس همین آمار کشور آلمان با 152 هزار و 590 مهاجر متولد ایران در جایگاه نخست قرار دارد و بعد از آن کشورهای سوئد، هلند و فرانسه به ترتیب در جایگاه‌های بعدی قرار دارند.

در سال 2020 بیشترین درخواست ویزای ثبت شده و ویزای شنگن صادر شده برای ایرانیان در اروپا، متعلق به کشورهای آلمان، فرانسه و ایتالیا بوده است و کشور آلمان، نخستین مقصد ایرانی‌ها برای مهاجرت به اروپاست؛ انگلستان نیز دومین مقصد مهاجرت ایرانی‌ها در خارج از اتحادیه اروپا است و در حال حاضر  حدود 83 هزار و 531 نفر ایرانی در این کشور زندگی می‌کنند.

مهاجرت‌های اقتصادی و کاری، مهم‌ترین نوع و کانال مهاجرت ایرانیان است؛ پیمایش‌های آماری نشان‌ می‌دهد بسیاری از مهاجرت‌هایی که از سایر کانال‌های تحصیلی یا پناهجویی نیز انجام می‌شود، دلایل یا انگیزه‌های اقتصادی دارد؛ میل به مهاجرت در میان گروه‌های حرفه‌ای و فعالان استارتاپی بنابراطلاعات پیمایش‌های رصدخانه مهاجرت ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته و تحمیل شرایطبد اقتصادی در سال‌های اخیر در دولت تدبیر و امید و وخامت شرایط معیشتی و اقتصادی مردم طی 8 سال اخیر از جمله مهمترین عوامل تشدیدکننده تمایل به مهاجرت ایرانیان بوده است.

در "وضعیت ایران در خروج دانشجویان از کشور" نیز باید گفت که با افزایش جمعیت کل دانشجویان کشور، تعداد دانشجویان ایرانی در خارج از کشور نیز افزایش یافته و از تراز 19 هزار دانشجو در سال 2003 به تراز 56 هزار دانشجو در سال 2018 رسیده است.

آمریکا، ترکیه، آلمان، کانادا و ایتالیا پنج مقصد اصلی دانشجویان ایرانی در دنیا هستند؛ در سال‌های اخیر جایگاه "دانشجوفرستی" اندکی کاهش پیدا کرده است که  عواملی همچون افزایش نرخ دلار، افزایش هزینه‌های تحصیلی، محدودیت‌های ویزایی  اعمال شده از سوی دولت آمریکا برای دانشجویان ایرانی و تحریم‌ها و در نهایت شیوع ویروس کرونا موجب ثابت ماندن تراز جمعیت دانشجویان ایرانی در خارج از کشور و در طول چند سال گذشته شده است.

در گزارش اخیر، وضعیت ماندگاری، خروج و بازگشت برگزیدگان کنکور سراسری و المپیادها براساس آمار اداره گذرنامه از تردد این افراد در بازه زمانی 1380 تا اوایل دهه 1390 استخراج شده است.

تحلیل آمار دریافتی از اداره گذرنامه در بازه زمانی سال 1380 تا مرداد 1399 نشان می‌دهد که 56.6 درصد از دارندگان مدال در المپیادهای دانش‌آموزی، 69.1 درصد از مشمولان بنیاد و 78.3 درصد از افراد حائز رتبه‌های یک تا هزار آزمون سراسری در داخل کشور هستند؛ در میان گروه‌های مورد بررسی، به ترتیب المپیادی‌ها با 37.2 درصد، مشمولان بنیاد (رتبه‌های 1 تا 150 کنکور) با 25.5 درصد و رتبه‌های یک تا هزار آزمون سراسری با 15.4 درصد بیشترین درصد افراد مقیم خارج را به خود اختصاص داده‌اند و در این میان 4.4 درصد از المپیادی‌ها، 3.7 درصد از مشمولان تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان و 2.6 درصد از رتبه‌های برتر کنکور که بیشتر از کشور خارج شده بودند به ایران بازگشته‌اند.

       

یکی از مسائل مهم در بررسی آمار خروج المپیادی‌ها و رتبه‌های برتر کنکور، سن خروج افراد است که به عنوان 2 گروه پرطرفدار رشته ریاضی و رشته تجربی در اینجا آورده شده است.

الگوی سنی خروج رتبه‌های برتر کنکور سراسری از کشور اینگونه است که اکثر افراد از برگزیدگان کنکور ریاضی (رتبه‌های 1 تا 150) در سنین 22 تا 23 سال بعد از دریافت مدرک کارشناسی خود اقدام به خروج از کشور می‌کنند که این آمار نزدیک به 50 درصد است و در مجموع 75 درصد از خروج‌ها در این گروه بعد از اتمام دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد انجام می‌شوند و 25 درصد مابقی مربوط به خروجی‌ها در طول دوره دکتری و بعد از آن هستند.

الگوی سنی خروج رتبه‌های برتر کنکور سراسری در رشته تجربی نیز این‌گونه است که بیشتر دانشجویان برتر با رتبه 1 تا 150 در رشته‌های پزشکی با طول دوره 7 تا 8 سال تحصیل می‌کنند و عمدتاً سن خروج از کشور نیز بعد از 26 سال است که به طور معمول بعد از دوره دکتری حرفه‌ای است و در مقابل نیز بخش قابل توجهی از خروج‌ها مربوط به برگزیدگان کنکور تجربی با رتبه‌های کمتر از 1000 در سنین کمتر از 25 سالگی روی ‌می‌دهند.

سهم قابل توجهی از خروجی‌های رتبه‌های زیر هزار کنکور رشته تجربی پیش از دریافت مدرک دکترای حرفه‌ای انجام می‌شوند که این آمار حدود 50 درصد است و نکته قابل توجه اینکه سن خروج تحصیلی این افراد از 18 سالگی یعنی بلافاصله پس از دریافت نتیجه کنکور آغاز می‌شوند.

اگر برفرض نیز این آمار درست و صحیح باشد به این معناست که نزدیک به نیمی از نخبگان ایرانی المپیادهای علمی کشور به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند! یا حداقل دیگر در ایران نیستند یا در آمار مربوط به مشمولان بنیاد ملی نخبگان که شامل رتبه‌های 1 تا 150 کنکور است نزدیک به یک چهارم این افراد به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند که البته آمارهای غیررسمی و غیرقطعی از این تعداد بسیار بیشتر است.

همانطور که در این گزارش گفته شد این آمار در شرایطی است که افزایش نرخ دلار، افزایش هزینه‌های تحصیلی، محدودیت‌های ویزایی اعمال شده از سوی دولت آمریکا برای دانشجویان ایرانی و در نهایت شیوع ویروس کرونا باعث کاهش قابل توجه مهاجرت شده است و چه‌بسا اگر این مشکلات از سد راه دانشجویان برداشته شود، با افزایش آمار مهاجرت نیز روبه‌رو خواهیم شد!

برای ماندگاری این نخبگان و فرهیختگان در کشور که سرمایه‌های این سرزمین هستند، باید فکری عاجل شود.

پایان کار "معاونت علمی دولت تدبیر و امید" با سیلی از مشکلات حل نشده و بی‌تدبیر‌ی‌ها!/ لزوم تغییر جدی در حوزه‌ زیست‌بوم فناوری کشور

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: مهاجرت دانشجویان مهاجرت شرکت های دانش بنیان علمی علم و تکنولوژی مهاجرت دانشجویان مهاجرت شرکت های دانش بنیان علمی علم و تکنولوژی جمعیت مهاجران ایرانی رتبه های برتر کنکور دانشجویان ایرانی برگزیدگان کنکور المپیادهای دانش مهاجرت ایرانی مهاجرت ایران کنکور سراسری خارج از کشور بین المللی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۹۷۵۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!

تکرار یک دروغ بزرگ در نسبت دادن رکورد منفی دولت غربگرا به دولت رئیسی، به ماموریت دوره‌ای رسانه‌های زنجیره‌ای تبدیل شده و بلافاصله رسانه‌هایی مانند بی‌بی‌سی، اینترنشنال و... به این دروغ ضریب می‌دهند.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت:آخرین بار روزنامه هم‌میهن متعلق به کرباسچی تیتر اول خود را به «رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم» اختصاص دادند که بلافاصله از سوی صدای آمریکا بازنشر شد.

هم‌میهن با تکرار یک دروغ می‌نویسد: «رئیس دولت سیزدهم درست یک سال پیش در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برای مهار تورم و رشد تولید دستوراتی داد که در ۱۰ بند به دستگاه‌های مختلف کشور تکلیف شد. یک سال از این ۱۰ فرمان گذشته و حالا انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد نه‌تنها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده بلکه رکورد ۸۰ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.

این رکورد از سال ۱۳۲۲ تاکنون بی‌سابقه بوده است. پیش از این رکورددار تورم دولت ‌هاشمی با ۴۹/۴ درصد تورم بود. تورم بالا در سال‌های ۱۳۲۱ و ۱۳۲۲ نیز ناشی از پیامدهای جنگ جهانی دوم و اشغال ایران به دست متفقین بوده است.

گفتن ندارد که شعار انتخاباتی رئیسی نصف کردن تورم در گام اول و بعد تک‌رقمی کردن آن بود. دو سال تلاش دولت برای تحقق این شعار منتج به کاهش سرعت رشد نقدینگی شد. به‌طوری‌که از ۴۲/۸ درصد رشد در مهر ۱۴۰۰ به ۲۷/۵ درصد در بهمن ۱۴۰۲ افت پیدا کرد.

همزمان درآمدهای نفتی هم در دولت رئیسی بالا رفت و به ۳۵ میلیارد دلار رسید درحالی‌که درآمدهای نفتی در سال ۱۳۹۹ حدود هشت میلیارد دلار بود. قاعدتاً تحت تاثیر کاهش رشد نقدینگی و پر شدن خزانه ارزی به‌عنوان دو عامل بسیار مؤثر بر نرخ تورم باید این نرخ کاهش پیدا می‌کرد اما در عمل این اتفاق نیفتاد.

با وجود آنکه شتاب رشد نقدینگی کمی کندتر شد و ارزهای بیشتری به کشور آمد و همین ارزهای نفتی سبب تزریق به بازار و کشیدن ترمز رشد قیمت ارز تا حدی شد، ولی علت‌العلل تورم یعنی کسری بودجه دولت علاج نشد و فشار بر بانک‌ها و بر تامین این کسری مانع از کمتر شدن نرخ تورم شد».

درباره این تحلیل گفتنی است که اولا کسری بودجه با رکورد ۴۸۰ هزار میلیارد تومان و درآمدهای نفتی سقوط کرده، میراث دولت روحانی بود اما دولت رئیسی موفق شد ضمن احیای درآمدهای نفتی، کسری بودجه را هم کاهش دهد. ثانیا رکورد تورم نه مربوط به دولت رئیسی با رقم ۴۴ درصد، بلکه رقم ۶۰ درصدی متعلق به دولت روحانی است و این نتیجه معدل رشد اقتصادی تقریبا نزدیک به صفر در هشت سال دولت غربگراست. این رقم در دولت رئیسی به بیش از ۴ درصد - و هفت درصد در برخی مقاطع- افزایش یافت.

یادآور می‌شود روزنامه شرق هم با تکرار ادعای مشابه در اسفند ۱۴۰۱ مدعی شده بود تورم ۴۷ درصد بالاترین رکورد هفتاد سال اخیر بوده است. همچنین ایندیپندنت فارسی که توسط گروهک‌های اپوزیسیون اداره می‌شود، ادعا کرده بود: دولت انقلابی، رکورد ۸۱ ساله تورم در ایران را شکست.

دی ماه سال گذشته هم روزنامه سازندگی به نقل از«کمیته اقتصادی حزب کارگزاران» و با کتمان رکورد تورمی دولت‌های ‌هاشمی و روحانی مدعی شده بود دولت رئیسی با رکورد ۴۶ درصد، رکورددار نرخ تورم ۸۰ساله است(!)

روزنامه اعتماد هم چند ماه قبل به اسم نمودار، شکل مار کشیده و نوشته بود: «تورم دو سال دولت رئیسی، در برابر تورم هشت سال جنگ». ️اما در این نقاشی، نه نرخ تورم ۴۹ درصدی دولت ‌هاشمی درج شده و نه نرخ پایان دولت روحانی که به ۵۹.۳ درصد رسید!

دیگر خبرها

  • آغاز موج جدید مهاجرت خلبانان ایرانی
  • روحانی: برجام بازدارندگی‌مان را افزایش داد | امروز دعوا بر سر ساخت مسجد است | ساکت ننشینیم، مردم را به پشتیبانی از نظام تشویق کنیم | مگر در انقلاب با زور مردم را باحجاب کردیم؟
  • رئیسی پروژه‌ای که در دولت روحانی افتتاح شده بود را دوباره افتتاح کرد!
  • هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!
  • نیمی از رشد اقتصادی کشور مربوط به نفت و گاز است
  • روحانی: پاسخ من به شورای نگهبان به زودی منتشر می‌شود تا مردم از سطح درک اعضای این شورا از مسائل حیاتی کشور مطلع شوند!
  • افشاگری روحانی درباره دلایل ردصلاحیتش
  • کابینه نتانیاهو هزینه زیادی را به ما تحمیل کرد/ طبقه متوسط در حال نابودی
  • کارگردان مشهور ایرانی: تلویزیون نمی‌بینم!
  • ۳۰ درصد بازار سرمایه در اختیار صنعت پتروشیمی/ فاز ۱۴ پارس جنوبی تماماً ایرانی است